cityhall_render01.jpg

 

 

Gresham City Hall Winter Studio 2010

with Jeff Knighton and Chris Nielson 

Part of the U of O’s Sustainable Cities Initiative, the proposal is one of several presented to the city of Gresham for a new City Hall. The design addresses sustainability and planning issues at the urban, site and building scale. The suburban block is broken up and scaled down to increase development density and walkability. The building footprint is minimized to make room for a public plaza, creating an inviting space for social, civic, and community activities. The central atrium and ground floor council chambers provide both formal and informal opportunities for the public to interact with city workers. Accessible outdoor space is integrated into each floor with the green roof garden simultaneously providing a place for retreat and stormwater mitigation. The width of the building wings is reduced to maximize daylight access. Each facade is customized according to solar orientation and the integration of passive ventilation.

 

 

cityhall_diagrams01.jpgcityhall_diagram_form02.jpgcityhall_model03.jpgcityhall_plans04.jpgcityhall_render05a.jpgcityhall_render06a.jpgcityhall_render07a.jpgcityhall_render08a.jpgcityhall_sustainability09.jpgcityhall_facades10.jpgcityhall_sectperspect01.jpgcityhall_sectperspect02.jpg